home2

trein2

tripsin

tuin2

ieper header

Fietsen op de ''schreve'' in Vlaanderen, 12 t/m 15 juli 2017

Van 12 t/m 15 juli 2017 hebben we gefietst op de ''schreve'' in West-Vlaanderen. ''Schreve'' betekent grens. Tegenwoordig wordt het woord alleen nog gebruikt in overdrachtelijke zin; ''over de schreef gaan''. Die ''schreve'' is uiteraard de grens tussen West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen, het eertijds Vlaamse, maar nu verfranste gebied in Noord-Frankrijk.

12 juli Van Almere naar Ieper

We rijden vroeg per auto weg, onze vouwfietsen achterin. De reis verloopt voorspoedig, hoewel het tot in de middag continu regent. We verlaten de autosnelweg tussen Gent en Brugge om via kleinere wegen naar het gebied te rijden waar sporen te zien zijn uit de Eerste Wereldoorlog. Gedurende de rest van onze reis zouden we nog voortdurend sporen van die oorlog tegenkomen, in de vorm van begraafplaatsen en oorlogsmonumenten.

´Het treurende ouderpaar´ van Kathe Kollwitz in VladsloIn Vladslo ligt een van de vier Duitse militaire begraafplaatsen in België. De begraafplaats is aangelegd in het Praetbos, een bos waar in de oorlog een herstellingsoord was voor Duitse militairen, achter de frontlijn gelegen. Achteraan op de begraafplaats zitten twee geknielde figuren op een sokkel. Zij stellen ''Het treurende ouderpaar'' voor en zijn gemaakt door de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. De beeldengroep staat opgesteld vóór het graf van de zoon van het echtpaar Kollwitz, Peter Kollwitz die in 1914 in de omgeving van Vladslo sneuvelde.

We rijden verder naar Langemark, de tweede Duitse militaire begraafplaats deze dag. Deze begraafplaats wordt ook wel ''Studentenfriedhof'' genoemd, omdat in de directe omgeving veel Duitse studenten zijn gesneuveld. Ook hier een beeldengroep, van Emil Krieger: ''Trauernde Soldaten''. Deze beelden vertonen minder expressie dan die van Käthe Kollwitz. Bovendien zijn ze tegen een muur opgesteld, waardoor ze niet zo goed uitkomen. Aan hun voeten ligt een massagraf, waarin bijna 25.000 niet geïdentificeerde soldaten werden begraven.

We gaan naar Ieper, waarvan we de torens al in de verte zien. Het Albion Hotel staat in de binnenstad, vlakbij de Menenpoort. Deze poort is een door de Britten opgericht oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. We wonen om 20 uur in de poort de Last Post bij, een dagelijks terugkerend eerbetoon.

 

 De beeldengroep van Emil Krieger in Langemark     Het ´Studentenfriedhof´ in Langemark    Menenpoort in Ieper met doorzicht op het Belfort 
 De beeldengroep van Emil Krieger in Langemark    Het ´Studentenfriedhof´ in Langemark  

 Menenpoort

 

naar overzicht verslagen      naar verslag van 13 juli