1

home2

trein2

tripsin

tuin2

Naar de Kop van Noord-Holland 2 oktober 2011 

Telkens als we naar Anna-Paulowna gingen, passeerden we het voormalige joodse werkdorp in de Wieringermeerpolder en telkens bleek het enige gebouw dat daar nog van over was gesloten. Maar nu hadden we gelezen dat in het gebouw een expositie zou worden gehouden van Noord-Hollandse landschapsschilders en dus namen we de kans waar om het gebouw ook van binnen te zien.

Buurman Yonty bleek nog nooit verder te zijn gekomen dan de pont naar Amsterdam Noord, de wereld ten noorden daarvan was voor hem een nog onbetreden gebied, en daarom namen we Yonty mee op onze tocht naar de Kop van Noord-Holland.

De tocht stond deels in het teken van een zoektocht naar de 'roots' van de familie Winnubst en daarom gingen we eerst naar Medemblik. De vroegere drogisterij van stamvader Dorus (bijgenaamd Dorus Drop, om hem te onderscheiden van diens buurman de slijter, die Dorus Drup werd genoemd) bleek in handen te zijn gevallen van de winkelketen Zeeman, met schrikbarend resultaat. De begane grondlaag bleek met gebruikmaking van kunststof in de kleuren blauw en geel te zijn verbouwd. Gelukkig was de fraaie 17de eeuwse gevel daarboven nog in oude toestand.

Op de vroegere zeedijk, tevens vestingwal, staat nog steeds de korenmolen van de familie met bijbehorend woonhuis.

We gaan naar het stationnetje en zien de stoomtram uit Hoorn binnenlopen. Een mooie wandeling brengt ons naar het gewezen raadhuis van architect Kropholler, het grachtje het Achterom en de oude haven. Het is hier Holland op zijn mooist. Het kasteel Radboud is een vroegere dwangburcht, bedoeld om de roerige Westfriezen te onderwerpen aan het gezag van de graven van Holland.

Het voormalige raadhuis van Medemblik

Het voormalige raadhuis van Medemblik

 

Het Achterom

Het Achterom

 

De Westerhaven

De Westerhaven

 

Kasteel Radboud

Kasteel Radboud

Langs de molen rijden we de Wieringermeer in. Dit is een polder die circa 1930 in de Zuiderzee werd aangelegd en die sindsdien nauwelijks is veranderd. Op onze tocht zouden we nog een 17de eeuwse polder (de Wieringerwaard) en een 19de eeuwse polder (Anna-Paulowna) bezoeken en de onderlinge verschillen blijken we nog goed te kunnen zien.

Via de nederzetting Kreileroord, het laatste landarbeidersdorp dat in de Wieringermeer is gebouwd en dat nooit werd voltooid in verband met de ontwikkelingen in de landbouw, bereiken we het voormalige joodse werkdorp Wieringermeer (ook wel genoemd werkdorp Nieuwesluis of werkdorp Slootdorp). Het werkdorp werd in 1934 opgericht als agrarisch opleidingscentrum voor Duitse en Oostenrijkse joodse jongens en meisjes van 18 tot 24 jaar. Na hun opleiding zouden ze naar Palestina kunnen emigreren.

Het werkdorp werd in 1941 op last van de bezetter gesloten. De studenten werden naar Amsterdam overgebracht en daar vandaan naar Mauthausen gedeporteerd. Een aantal van hen dook onder.

Het hoofdgebouw omvat de vroegere instructielokalen, een kosjere keuken en op zolder was een synagoge gevestigd.

Van de vroegere barakken waar de studenten woonden is niets meer over. De plaatsen waar die barakken stonden zijn met linten aangegeven in het gras achter het hoofdgebouw.

Hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp

Hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp

 

Vroegere synagoge

Vroegere synagoge

 

De kosjere keuken met aparte afwasbakken voor zuivel en vlees

De kosjere keuken met aparte afwasbakken voor zuivel en vlees

 

De entreehal

De entreehal

 

Monument

Monument

Via de Wieringerwaard bereiken we de Oostpolder, een onderdeel van de Anna-Paulownapolder. Hier zien we het landhuis Oosterwijk (1861), als buitenverblijf gebouwd door een jenevermagnaat uit Schiedam.

Landhuis Oosterwijk

Landhuis Oosterwijk

We rijden via Kleine Sluis, de Spoorbuurt en de Gelderse Buurt naar Breezand. Dit is het gebied waar Jos is opgegroeid. We bezoeken neef Jacques in Breezand.

Het is niet ver meer naar het voormalige eiland Wieringen. In Den Oever eten we aan de haven, met uitzicht op de vissersboten, die voor een deel nog zijn voorzien van radarapparatuur die Jos daar in een grijs verleden heeft geplaatst. We horen dat Den Oever nu de grootste vissersvloot van het land heeft, maar dat komt vooral omdat de andere vloten zo sterk zijn ingekrompen.

haven van Den Oever

Haven van Den Oever

Het was een mooie dag!

 

Terug naar overzicht, uitstapjes 2009/2014