1

home2

trein2

tripsin

tuin2

16 oktober 2009

Het B&B Cortewyle is vegetarisch en dus krijgen we bij het ontbijt kaas en jam geserveerd bij het brood. We hebben er goed geslapen, Yonty had vanuit zijn kamer een fraai uitzicht op de brouwerij Eecke, waar het Poperings hommelbier wordt gebrouwen.

Om 10 uur hebben we afgesproken bij Joël, een vriend van Yonty, die aan de Stoppelweg bij Abele woont, aan de Franse grens. Vanuit zijn huis heeft hij uitzicht op de Katsberg en verderop is de Kasselberg te zien. Beide heuvels liggen over de grens in Frankrijk.

We stappen meteen weer in de auto en gaan met Joël naar de nabije uitspanning van Philippe en vervolgens naar zijn vroegere huis De Katteman. Het is een historische voormalige boerderij. De naam Katteman is, net als de naam Katsberg, afgeleid van het volk van de Chatten of (in het Latijn) Catti dat hier in de prehistorie woonde. Dit volk werd door de Romeinen verslagen en verdween daarna als zelfstandige Germaanse stam.

We steken bij Abele de grens over om via een omweg (door wegwerkzaamheden) naar Steenvoorde te rijden. Onderweg passeren we het dorp Eke (= eik), waar ook een driebeukige hallenkerk staat, net als in Haringe. De kerkmuren zijn voorzien van geheimzinnige tekens in het metselwerk. In de kerk blijkt een rouwbord te hangen met een tekst in het Nederlands.

 

Kerk van Eke (Fr.)

Kerk van Eke (Fr.)

 

Rouwbord in de kerk van Eke

Rouwbord in de kerk van Eke

 

In Steenvoorde is een supermarkt waar we bier en andere streekproducten inslaan.

In Steenvoorde staat een historische kerk, die bekend staat als de kerk waar in 1566 de beeldenstorm zou zijn begonnen. Volgens sommigen, waaronder Robert Toussaint, is de beeldenstorm echter elders begonnen, maar waar is dat de kerk van Steenvoorde toen flink beschadigd is. Helaas kunnen we er niet in om de schade op te nemen.

Ook deze kerk is voorzien van geheimzinnige metseltekens, maar intrigerender zijn de tekens in de muren van de nabije voormalige pastorie. Vermoed wordt dat enkele van die tekens verband houden met de orde van de Tempeliers.

 

Voormalige pastorie van Steenvoorde (Fr.)

Voormalige pastorie van Steenvoorde (Fr.)

 

Na Steenvoorde rijden we via de Wouwenberg (wouw = weduwe, op de berg was eertijds een tehuis voor weduwen gevestigd) naar de Kasselberg.

De Kasselberg is, evenals de overige bergen van de heuvelrug op de Franse grens, een getuigenheuvel.

Het stadje Kassel ligt bovenop de heuvel die 178 meter hoog is en steil oprijst. De heuvel was de heilige berg van de Menapiërs, vertelt Joël.

Op het marktplein staat de brasserie 'A l'hotelde ville', waar we de plat du jour eten, zalmfilet met een garnalensaus. We drinken er een Karmeliet bij.

 

In de brasserie 'A l'hotel de ville' in Kassel (Fr.)

In de brasserie 'A l'hotel de ville' in Kassel (Fr.)

 

Na de lunch klimmen we per auto naar de top van de heuvel, waar vandaan we liefst zeven Romeinse wegen in het landschap kunnen onderscheiden. Elke weg loopt kaarsrecht naar een plaats die in de Romeinse tijd van belang was, zoals naar Rome (uiteraard), naar Tongeren en naar de zeehaven Boulogne. De wegen lopen dus naar alle richtingen zoals spaken van een wiel, met de Kasselberg als centraal punt. Hier lag uiteraard een Romeinse vesting, hoog boven het omgevend landschap.

 

Een Romeinse weg vanuit de Kasselberg

Een Romeinse weg vanuit de Kasselberg

 

Momenteel wordt de heuveltop gedomineerd door een vervallen en verlaten hotel, een standbeeld van generaal Foch, een herbouwde windmolen en een parkje waarin we een bordje ontwaren met ook een tekst in het Frans-Vlaams (over de tulpengekte, kennelijk in relatie tot het poten van tulpen in het parkje).

 

Bordje in het park op de Kasselberg, met tekst in het Frans-Vlaams

Bordje in het park op de Kasselberg, met tekst in het Frans-Vlaams

Na Kassel gaat het terug naar Abele. De wegwerkzaamheden veroorzaken wederom een forse omweg en we krijgen dan ook een flink deel van Frans-Vlaanderen te zien eer we weer bij het huis van Joël zijn.

Via Poperinge, Ieper, Kortrijk en Gent rijden we huiswaarts. De file bij Antwerpen kunnen we omzeilen door de tunnel van Liefkenshoek te nemen. We rijden via Bergen op Zoom, Breda en Raamsdonksveer naar de A27 en zo weer naar huis.

We hebben een paar schitterende dagen beleefd, waarin we heel bijzondere dingen hebben gezien en beleefd, boeiende mensen hebben ontmoet, lekker hebben gegeten en (bier) gedronken en we het hebben getroffen met het weer!

 

Terug naar 15 october Beveren Westvleteren en Poperinge