3

home2

trein2

trips2

tuinin

zondag 12 juni

Het is Eerste Pinksterdag en het regent inderdaad, volgens de voorspelling. En dat zou het de hele dag blijven doen!

We gaan naar de stad Bath in het graafschap Somerset. De stad ligt aan de rivier de Avon en is al sinds de Romeinse tijd bewoond. De geneeskrachtige baden hebben gezorgd voor de stichting en de bloei van de stad. In de 18de eeuw is een beroemde projectmatige stadsuitbreiding gerealiseerd, met statige huizen aan een Circus (rond plein), in een Crescent (een lange gevelwand in de vorm van een halve maan) en aan een Square (vierkant plein). Alle huizen in Bath zijn in dezelfde lokale natuursteen gebouwd.

 

Bath: de Royal Crescent

Bath: de Royal Crescent


We bezoeken het Romeinse badhuis, de Abbey, de Pulteney Bridge over de Avon en de uitbreiding in de 18de eeuw. Aan het Crescent is een huis in de oorspronkelijke staat teruggerestaureerd en we brengen er een bezoek aan (No 1 Royal Crescent). In elk van de vertrekken staat een vrijwilligster opgesteld om uitleg te geven. Als extra service krijgen we een ''hand out'' in het Nederlands!

 

Bath: het Romeinse badhuis

Bath: het Romeinse badhuis

 

De rivier de Avon met Pulteney Bridge

De rivier de Avon met Pulteney Bridge

Na de lunch gaan we naar Iford Manor Garden bij Bradford-on-Avon in Wiltshire. De tuinen zijn ontworpen door de vroegere bewoner van dit landgoed, Harold Peto (zijn naam kwamen we al eerder tijdens deze reis tegen). De tuinen liggen tegen de helling van het riviertje de Frome en zijn in Italiaanse stijl aangelegd. Er staan quasi Romeinse beelden in, onder andere van de wolvin met Romulus en Remus, en zelfs een Romeinse villa met een patio, waarin theater- en muziekuitvoeringen kunnen worden gegeven. Er is een moestuin met ook sierplanten er in (dus het is een potager!), er is een schelpengrot en op de rustieke brug over de Frome staat een beeld van Brittania, die blijkbaar ook de ''waves'' van dit onooglijke watertje ''rules''. Het gaat steeds harder regenen, maar gelukkig kunnen we droog zitten met thee en verse scones erbij.

 

Iford Manor: hertje in de stromende regen

Iford Manor: hertje in de stromende regen

 

Naar zaterdag 11 juni          Naar maandag 13 juni