3

home2

trein2

trips2

tuinin

maandag 13 juni

Het weer wordt gaandeweg al mooier als we naar het Rooks Nest bij Lambourn in Berkshire gaan. Dit landgoed is eigendom van het oorspronkelijk Amerikaanse echtpaar Sackler, dat tot grote rijkdom gekomen is en op allerlei plekken de letter S heeft aangebracht om van hun aanwezigheid te doen blijken. De voormalige kapel is getransformeerd in een overdekt zwembad en voor de tuinaanleg is de duurste Engelse landschapsarchitect Lady Arabella Lennox-Boyd verantwoordelijk.  Het geheel doet patserig aan, hoewel er fraaie elementen zijn te bewonderen. Zo is er een aardige witte tuin.

 

Rooks Nest

Rooks Nest

 

Campanula Sarastro

Campanula Sarastro

 

Eremurus Cleopatra

Eremurus Cleopatra


Een verademing na deze manifestatie van nouveau riche is de tuin van het echtpaar Spink, het Woolstone Mill House in Woolstone in Oxfordshire. De tuin ligt aan een riviertje met een voormalige watermolen. Het is een echte liefhebberstuin, die helemaal door het echtpaar zelf wordt bijgehouden. De ontvangst, met koffie en zelfgebakken koekjes, is allervriendelijkst. We lopen rond en ontdekken een boomhut waar vandaan een uitzicht wordt geboden op het beroemde witte paard van Uffington aan het wandelpad de Ridgeway. Deze tuin heeft ook een ''haha'', een droge sloot die de tuin scheidt van het aangrenzende weiland. Vanuit het huis gezien lijkt daardoor de tuin ononderbroken door te lopen in het landschap. De vrouw des huizes loopt onvermoeibaar rond en geeft ons een paar exemplaren mee van een fraaie Allium.

Woolstone Mill House

Woolstone Mill House

 

De voormalige watermolen

De voormalige watermolen

 

In het moerashoekje

In het moerashoekje


We gebruiken een ''ploughman's lunch'' in The White Horse in Woolstone. Dat is een authentieke herberg met lage balken, zodat je gemakkelijk je hoofd kan stoten. We zitten in de tuin en krijgen streekgerechten op een leitje geserveerd.

The White Horse

The White Horse

De laatste tuin van vandaag is Buscot Park bij Faringdon in Oxfordshire. Deze tuin is van de National Trust, maar het landhuis wordt nog bewoond door Lord Faringdon. Het huis is in streng klassieke stijl in 1780 – 1783 gebouwd. De tuinen werden pas in de 20ste eeuw aangelegd. De watertuin in Italiaanse sfeer is van de hand van Harold Peto. Die tuin bestaat uit een lang en gecompartimenteerd kanaal dat afdaalt naar het lager gelegen meer en dat wordt geflankeerd door Italianiserende ornamenten.

Buscot Park

Buscot Park

 

Buscot Park: de Italiaanse Tuin

Buscot Park: de Italiaanse Tuin

Vanuit het huis lopen statige lanen in een ganzevoetpatroon in diverse richtingen, zodat lange doorzichten worden geboden. In de ommuurde tuin vinden we veel rozen en vaste planten, verrassend gemengd met groenten en kruiden. Zo treffen we rode en groene snijbiet aan, peterselie en selderie. De herhaling van plantensoorten in de borders is hier ingezet om rust te brengen. Datzelfde principe zien we in de aangrenzende gespiegelde borders.

 

In de Walled Garden

In de Walled Garden

 

Astrantia en Allium

Astrantia en Allium

 

De gespiegelde borders

De gespiegelde borders

 

Naar zondag 12 juni        Naar dinsdag 14 juni