3

home2

trein2

trips2

tuinin

vrijdag 14 juni

Zonder problemen bereiken we Vlaanderen en onze eerste tuin, Het Goede Gevoel in Oevel bij Westerlo, in 2011 uitgeroepen tot mooiste tuin van België. De eigenaresse wilde een stressvrije tuin realiseren waarin iedereen zich goed zou voelen en dat bleek bijzonder wel gelukt. De voortuin is formeel, met de in België zo geliefde buxushagen, en daardoor passend bij het strak vormgegeven woonhuis, maar achter het huis is de tuin romantischer. De eigenaresse en haar man waren reeds om 5 uur opgestaan, stilletjes om de haan niet wakker te maken, en hadden in afwachting van onze komst de paden netjes aangeharkt. De tuin doet wellicht alle stress bij de bezoeker verdwijnen, de perfecte staat van onderhoud leek ons voor de eigenaars bepaald niet zonder stress te bereiken te zijn.

 De tuin Het Goede Gevoel in Oevel (Westerlo)

De tuin Het Goede Gevoel in Oevel (Westerlo)

Na deze volmaaktheid bleek het restaurant waar we zouden lunchen daarvan het spiegelbeeld te zijn, althans wat de vormgeving betreft. Het Hof van Overwijs in Tongerlo is een tot een soort kermisattractie verbouwde voormalige boerderij. De bizarre aankleding en het mooie weer deden ons verlangen naar een tafeltje buiten, maar dat mocht niet.

De tweede en laatste tuin van vandaag heet de Wiedenhof en ligt in Vrasene in het Waasland. De eigenaar is een en al enthousiasme en neemt ons mee de langgerekte tuin in. Hij vertelt dat rechtlijnigheid zijn levensmotto is en die instelling heeft hem zowel een vervroegd pensioen opgeleverd als een strakke tuin. Zijn vrouw beperkt zich tot het wieden en vandaar de naam van de tuin. In de tuin is veel fraais te zien, prachtige cornus kousa en een schaduwgedeelte met forse hosta's. Slakken worden allemaal handmatig gevangen. In de tuin is nergens de bodem te zien en dus is er geen bezwaar tegen het uitspitten van een aantal planten, want dat valt niet op. De vrouw des huizes neemt een spitvork ter hand en gaat vol vuur de borders te lijf, waarbij assistentie van ons geen overbodige luxe blijkt want de grond is keihard. Op die manier worden we verblijd met menige centaurea scabiosa, anemone canadensis en geranium renardii.

 

 In de Wiedenhof in Vrasene: Cornus Kousa

In de Wiedenhof in Vrasene: Cornus Kousa

 

De schaduwhoek in de Wiedenhof

De schaduwhoek in de Wiedenhof

We logeren in de Keizershof in Aalst. We krijgen allemaal een elektronische sleutel mee, een kaartje dat in het slot van de kamerdeur moet worden gestoken. Het is een merkwaardig gezicht om even later alle reisgenoten vruchteloos bezig te zien met pogingen om de deur open te krijgen. Een hotelbediende komt aangesneld en opent met een loper alle deuren.

 

naar begin       Naar zaterdag 15 juni