3

home2

trein2

trips2

tuinin

zondag 31 augustus

 

Het weer is opgeknapt. We gaan via de 6,6 km lange Westerscheldetunnel naar Zuid Beveland en vervolgens via een immens haventerrein met honderden voor de verkoop bestemde auto's naar Ritthem op Walcheren. De tuin ''Rammekenshof'' ligt achter een fraaie Zeeuwse boerderij, iets voor de toegang tot het dorp, en biedt uitzicht op het geboomte waarin zich het Fort Rammekens bevindt. Vanuit het fort, direct aan de Westerschelde gelegen, werden in de VOC-tijd de Duinkerker kapers bestreden die het hadden voorzien op de rijkbeladen VOC-schepen die op weg waren naar Middelburg.

 

We worden door een vriendelijk echtpaar opgewacht en de gastvrouw legt de geschiedenis en de opbouw van de tuin uit. De historische boerderij is bij de overstroming van 1944 onder water komen te staan (in letterlijke zin). Het echtpaar kon de boerderij als woonhuis kopen, de bijbehorende grond werd aan een boer verpacht. Gaandeweg trok de boer zich steeds verder terug en kon de tuin stukje bij beetje worden uitgebreid. De tuin is in 2011 uitgeroepen tot ''de mooiste tuin van Nederland''. De tuin is opgebouwd uit een aantal deeltuinen, zoals een Bronzen Border, Rozerode Border, Blauw Witte Border en als pronkstuk de Prairietuin. De Prairietuin bestaat uit ''eilanden'' in een zee van schelpen. De eilanden zijn gevuld met grassen, hoog opgaande vaste planten, rozen en overal zaailingen van Leycesteria Formosa. De grassen zijn spectaculair, hun bloei komt nu goed op gang. Aan het eind van de rondwandeling is een bescheiden verkoophoek, waar we toch weer voor de verleiding bezwijken.

 

De Rammekenshof in Ritthem is een historische Zeeuwse boerderij

De Rammekenshof in Ritthem is een historische Zeeuwse boerderij

 

 

De Prairietuin is het pronkstuk van de Rammekenshof

De Prairietuin is het pronkstuk van de Rammekenshof

 

 

Een van de fraaie grassen in de Prairietuin

Een van de fraaie grassen in de Prairietuin

 

We verlaten Walcheren en rijden via de dam van het Veerse Meer, Noord Beveland en de Oosterscheldekering naar Schouwen Duiveland. Het duinlandschap is prachtig en delen van het polderland zijn nu heringericht tot natuurgebied, het ''Plan Tureluur''. Met dit plan is beoogd om een deel van de natuurwaarden te compenseren die verloren gingen door de bouw van de Oosterscheldekering. Van het areaal schorren in het intergetijdengebied is sindsdien het grootste deel verdwenen. Inmiddels is dit deel van Schouwen de vogelboulevard van Nederland.

 

In het nietige dorpje Serooskerke, bekend van de meteoriet die hier in 1925 uit de hemel kwam vallen, bezoeken we de laatste tuin van deze reis. Het is ''De Praettuin'' van het echtpaar Praet. De tuin is opgebouwd uit een benedentuin en een boventuin, met keermuren om het hoogteverschil op te vangen. Een grote vijver is de blikvanger en vervangt de hier oorspronkelijk gegraven ''natuurlijke'' vijver, die zich bleek te vullen met zout kwelwater uit de Oosterschelde. Grasvelden zorgen voor lange zichtlijnen door de tuin. De bamboetuin met 20 verschillende bamboes is de trots van onze gastvrouw.

 

De vijver in de Praettuin in Serooskerke op Schouwen

De vijver in de Praettuin in Serooskerke op Schouwen

 

 

Een van de 20 bamboesoorten

Een van de 20 bamboesoorten

 

Dit is alweer het einde van de reis naar Zeeland. We rijden via Zierikzee en Bruinisse Zeeland uit, via Goeree Overflakkee en het Hellegatsplein naar Brabant, waar we bij Fijnaart de bekende route naar Almere weer oppakken. Een boeiende reis, maar het weer had wat beter gekund.

 

Terug naar 30 augustus, tuinen in Zeeuws Vlaanderen