3

home2

trein2

trips2

tuinin

zaterdag 28 juni Tuinen bij Blessington

 

Het weer is niet fantastisch, we zouden 's ochtends enkele regenbuien over ons hoofd krijgen, maar in de middag knapt het weer zienderogen op. Vanuit Enniskerry rijden we door het landschap van de Wicklow Mountains, een prachtig gebergte.

De eerste tuin is die van June Blake, gelegen in het agrarisch landschap bij Blessington. Zij is geboren in een groot huis in de nabijheid. Na de dood van haar ouders is het huis verkocht en van de opbrengst konden zij en haar broer Jimi allebei een huis met een enorme tuin in de directe omgeving kopen. We zouden aansluitend de tuin van haar broer bezoeken, die min of meer aansluit op de tuin van June.

De tuin van June is begonnen als kwekerij. De opzet van de tuin laat dat ook zien: het is een eenvoudig gridpatroon. In elk vierkant is een weelde aan bloeiende planten te zien. Ze heeft er later een vijver aan toegevoegd. Het huis lag lang geleden aan de doorgaande weg naar Dublin en bij tuinwerkzaamheden stuitte ze op de fundering van een herberg die eeuwen geleden aan die weg lag. De fundering is nog te zien. Ook de weg is nog in het landschap herkenbaar, maar die is niet meer dan een karrenspoor.

De voormalige koeienstal is schitterend verbouwd en is een bekend voorbeeld van modern design. Het gaat hard regenen en we zoeken onze toevlucht in een soort serre, waar we koffie en scones voorgeschoteld krijgen. Als we na afloop wat plantjes willen kopen besluit June om ze maar weg te geven en zo gingen enkele geluksvogels naar huis met een witbloeiende Arisaema.

 

De tuin van June Blake

De tuin van June Blake

 

De border met Geranium in de tuin van June Blake

De border met Geranium in de tuin van June Blake

 

Oranje Primula

Oranje Primula

 

Vlakbij ligt de tuin van Jimi Blake, Huntingbrook Garden. De tuin ligt op een helling en gaat over in een bostuin. Er is een grote verscheidenheid aan planten te zien, in de mooiste kleuren. In het bosgedeelte zijn de resten van een ringwal uit de Bronstijd waar te nemen. We worden rondgeleid door de head gardener, die bij ons zeer in de smaak valt.

We lunchen prima in een ruimte van het houten huis dat Jimi bovenop de helling gebouwd heeft.

 

Lupine en Eryngium in Huntingbrook Garden

 Lupine en Eryngium in Huntingbrook Garden

 

In de bostuin van Huntingbrook Garden

In de bostuin van Huntingbrook Garden

 

De regen heeft opgehouden en we gaan naar Mount Usher. Dat is een park aan weerszijden van een snelstromende beek. Het park is aangelegd rond een landhuis dat nog bestaat maar niet toegankelijk is. Hier zijn honderd of meer jaar geleden bomen aangeplant uit alle windstreken. Bomen die nu tot reusachtige proporties zijn uitgegroeid. De parkaanleg markeert een nieuwe ontwikkeling in de tuinkunst. De eigenaren van het landgoed, de familie Walpole, waren gegrepen door de toentertijd revolutionaire aanpak van de tuinarchitect William Robinson. Die stond het toepassen voor van vaste planten, bomen en heesters, ingepast in de natuurlijke omgeving.

 

 De River Vartry doorsnijdt de Mount Usher Gardens

De River Vartry doorsnijdt de Mount Usher Gardens 

 

River Vartry

River Vartry

 

We volgen het Tree Trail en we komen langs indrukwekkende bomen. Er is ook een moerasgedeelte waar de lichtval in de namiddag subliem is. We komen tijd tekort en trekken een sprintje om de bus nog te kunnen halen.

 

Mount Usher House aan het eind van de zichtas van de Palm Walk

Mount Usher House aan het eind van de zichtas van de Palm Walk

 

Het moerasgedeelte The Island met Lysichiton

Het moerasgedeelte The Island met Lysichiton

 

Na het avondeten wandelen we naar het dorp Enniskerry, waar een dorpsfeest aan de gang is. Het bijbehorende lawaai blijven we nog lang op de hotelkamer horen.

 

Naar 27 juni Tuinen in Dublin      Naar 29 juni Powerscourt en naar Bantry House