3

home2

trein2

trips2

tuinin

woensdag 2 juli Ballymaloe, Cork en thuisreis

 

Alweer onze laatste dag in Ierland en onze laatste tuin. We gaan naar de Ballymaloe Cookery School. Hier worden intensieve kookcursussen gegeven. De groenten en kruiden die daarvoor worden gebruikt worden ter plaatse op biologische wijze geteeld. We zien dan ook bedden en kassen met allerhande groenten. Er is ook een mooie bordertuin met achteraan een koepeltje. In dit gebouwtje is een prachtige schelpendecoratie te zien, vergelijkbaar met die in het toilet van Helen Dillon.

 

Er wordt hard gewerkt in de Herbaceous Border van de Ballymaloe Cookery School

Er wordt hard gewerkt in de Herbaceous Border van de Ballymaloe Cookery School

 

De Herbaceous Border met het Shell House

De Herbaceous Border met het Shell House 

 

In het Shell House

In het Shell House 

 

We lunchen in een hotel in de buurt en worden daarna afgezet in het centrum van Cork, waar we nog wat kunnen rondkijken. De ''English Market'' is wel interessant, het is een overdekte markt waar verse waren worden verkocht. Verder valt er in het centrum niet zoveel te zien.

 

De English Market in Cork

De English Market in Cork

 

De terugvlucht van Cork naar Schiphol verloopt voorspoedig. Wel moeten we onze schoenen bij de controle uitdoen en worden alle flesjes en flacons in beslag genomen. Bepaalde typen worden extra gecontroleerd, zoals de meer gedistingeerde oudere heren onder ons.

Het toestel vliegt rond Amsterdam, zodat we de grachtengordel kunnen onderscheiden, vervolgens over Pampus met de dubbele geschutskoepel en dan zijn we er alweer bijna. We zijn wat verlaat, maar we zijn toch nog tegen 22.30 uur weer thuis.

 

We zien weer terug op een prachtige reis. Verbeterpunten zijn er natuurlijk altijd. Zo was de rit van Dublin naar voorbij Cork wel erg lang, waardoor de tweede dag voornamelijk in de bus werd doorgebracht. Veel tuinen hadden ook in Engeland kunnen liggen, wat niet verwonderlijk is omdat de landeigenaren doorgaans Engelsen waren en soms nog zijn. Het Ierse karakter was wel duidelijk in het woeste kustgebied van de Ring of Bearra, waar vooral Derreen Garden er uitsprong als de meest buitenissige plek waar we geweest zijn.

Op de terugweg hebben we op een briefje geschreven welke tuinen we het mooist vonden. De Ballymaloe Cookery School deed buiten mededinging mee, want daar waren we pas toen het briefje al was ingevuld.

De volgorde van voorkeuren was:

  1. Beechwood,

  2. Mount Usher,

  3. tuin van June Blake.

De reisleiding, in de persoon van Hans Ringers, was weer voortreffelijk. Onverwachte, soms minder aangename, situaties werden prima het hoofd geboden. Dus Hans: op naar het volgende lustrum! Ook Bart heeft zich goed van zijn taak gekweten, in de voorbereidingsfase van deze reis. Hij verzorgde het contact tussen de GGC en Garden Tours en dat bracht hem tijdens zijn afscheidsspeech in de bus tot de verspreking: ''Gay Garden Tours''. Maar dat is de Gay Garden Club niet, het is geen reisbureau, maar een vereniging die activiteiten onderneemt en die daarbij op de inzet van de leden rekent.

 

Terug naar 1 juli 4 tuinen bij Cork