3

home2

trein2

trips2

tuinin

dinsdag 1 juli vier tuinen bij Cork

 

Vandaag bezoeken we vier tuinen bij Cork. Het weer is prachtig. We hebben een andere chauffeur.

De eerste tuin heet Beechwood en is van een gepensioneerde politieman en zijn vrouw. Ze zijn in een opperbeste stemming want hun eerste kleinkind is pas geboren. De tuin is een juweel, met prachtige bomen en planten. Omdat de tuin op een helling boven zee ligt, vangt hij veel wind en is de tuin daarom omgeven door hoge hagen. Om het landschap toch nog te kunnen beleven, zijn in de hagen op gezette afstanden gaten geknipt. Het is een tuin ''for all seasons'', maar de eigenaars werken nog aan het vervolmaken van het winterbeeld.

 

Beechwood

Beechwood 

 

Vervolgens gaan we naar de tuin Hillside, waar we door een dame met Amerikaans accent hartelijk worden ontvangen. Zij heeft in de loop der jaren een tuin aangelegd op de helling waar bovenop het huis staat. Ook haar tuin is door de recente storm getroffen, maar zij was toch al van plan geweest om een stel bomen te rooien. Erg mooi is het hoekje met diverse Cornus soorten, de trots van onze gastvrouw. Overal staan de in Ierland als een plaag groeiende Dierama's in roze en wit en voor de reisleider wordt een Francoa uit de grond gespit, hoewel onze gastvrouw pas een nieuwe knie heeft gekregen.

 

Hillside

Hillside

 

Deze Cornus in de tuin van Hillside is de trots van onze gastvrouw

Deze Cornus in de tuin van Hillside is de trots van onze gastvrouw

 

De lunch wordt op het zonovergoten terras gebruikt en het is er aangenaam toeven.

 

We moeten echter alweer weg. We komen te vroeg aan bij de kleinste tuin van deze reis, met de naam Coosheen. De eigenaresse komt zichtbaar zo onder de douche vandaan. Zij vertelt dat Coosheen ''kleine inham van de zee'' betekent in het Gaelic en inderdaad is de zee hier vlakbij.

De tuin is prima verzorgd en we zien weer de fraaiste planten. Het is verbazend wat je op zo'n kleine oppervlakte kan bereiken. Er staat zelfs een kasje waar de eigenaresse planten stekt.

 

Coosheen, een hoekje met Veronicastrum

Coosheen, een hoekje met Veronicastrum

 

We besluiten de tocht vandaag in de tuin Lakemount. Het echtpaar Cross trof hier bij de start weinig meer aan dan een boomgaard en kippenhokken. Van lieverlee zijn er tuinen aangelegd, waarbij de echtelieden beiden ook een eigen tuin hebben, waar de ander zich niet mee bemoeit. Al wandelend kom je in diverse sferen terecht, maar alles oogt natuurlijk. Er staan fraaie Acers, waaronder een exemplaar dat volgens het kaartje ''Trompenburg'' heet, naar de botanische tuin in Rotterdam waar we pas nog met de GGC geweest zijn. In de hagen groeit een roodbloeiende klimmer uit de familie Tropaeolaceae. Verder al die planten en struiken die we gedurende deze reis al zijn tegengekomen en die het op de zure bodem goed doen: Hydrangea, Thalictrum, Centranthus, Crocosmia, Dierama, Rhododendron, Alstroemeria, Persicaria, Lysimachia, Penstemon, Eryngium, Geranium en nog veel meer.

 

Een paadje in Lakemount Garden

Een paadje in Lakemount Garden

 

De vijver in Lakemount Garden

De vijver in Lakemount Garden

 

p  Deze roodbloeiende klimmer behoort tot de familie Tropaeolaceae

Deze roodbloeiende klimmer behoort tot de familie Tropaeolaceae

 

Na het diner hebben we nog tijd voor een wandeling naar de oude haven, waar we vervallen pakhuizen fotograferen.

 

De haven van Cork aan de River Lee ligt er verlaten bij

De haven van Cork aan de River Lee ligt er verlaten bij

 

Vervallen pakhuizen op de kade aan de Lee wachten op herbestemming

Vervallen pakhuizen op de kade aan de Lee wachten op herbestemming

 

Het kantoor van de Cork Harbour Commissioners is nog wel in gebruik

Het kantoor van de Cork Harbour Commissioners is nog wel in gebruik

 

 

 

Naar 30 juni Garnish Island, Derreen Gardens en de oude haven van Cork       Naar 2 juli Ballymaloe, Cork en thuisreis