Westerwolde, Zondag 16 juli
Weer een heerlijk ontbijt. We nemen de auto en gaan naar Wedde, met de burcht die zo'n tragische rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Westerwolde. Het kasteel is nog niet open, maar we kunnen wel een wandeling rond de gracht maken.
Iets verderop strekt zich het bebouwingslint uit van Bellingwolde. Het dorp ligt op een kilometers lange zandrug, tussen de zeekleipolders van het Oldambt ten noorden en het voormalig veengebied ten zuiden. De boeren met landerijen in het Oldambt profiteerden aan het eind van de 19de eeuw van de toen torenhoge graanprijzen en konden majestueuze woonhuizen bouwen op de zandrug. Veel van die huizen staan er nog, deels in verval geraakt.
De sociale tegenstellingen waren hier schrijnend. We zien een voormalige marechausseekazerne. Handig, als er een arbeidersopstand moest worden neergeslagen.
Al in het open landschap van het Oldambt ligt de vesting Oudeschans. Hier heeft geen reconstructie van de vesting plaatsgevonden, zoals in Bourtange. De sfeer is er dan ook totaal anders, een verademing. De bastions zijn aan het eind van de 19de eeuw afgegraven, behalve het bastion waarop het kerkhof was aangelegd. We gebruiken koffie en taart in een restaurantje met de verrassende naam De Javaan.
Het is niet ver naar de Duitse grens en we rijden door een ontginningslandschap naar Stapelmoor in het Duitse deel van Reiderland. In Stapelmoor staat een middeleeuwse bakstenen kerk in de vorm van een Grieks kruis. De kerk blijkt gesloten. Op het kerkhof lezen we tal van Nederlands aandoende familienamen. Dit gebied was ooit Nederlands. Naast de kerk staat de pastorie. Het is de oudste nog als zodanig in gebruik zijnde pastorie in Duitsland. Op de zijgevel zien we een raadselachtige tekst.
Nog wat verder ligt de stad Leer aan de rivier de Leda (zijrivier van de E(e)ms). Leer is een historische haven- en handelsstad met een levendige kade aan de rivier. We zien oude pakhuizen, de Waag, het stadhuis, drie kerken. We vinden met moeite onze auto terug in de doolhof van straten, gelukkig krijgen we hulp van een heer met een ''handy'' (best handig).
\We hebben nog voldoende tijd voor een bezoek aan de kwekerij van Klaas Haak op een recreatiepark in Sellingen. Klaas is verrast ons te zien en we worden uitgenodigd voor thee en taart. Zijn vriendin Ineke schuift ook aan. Uiteraard gaan we ook hier niet met lege handen weg. Klaas geeft ons ten overvloede zaailingen mee van een witte Digitalis met paarse stippen (die gaan volgend jaar bloeien).
Westerwolde, Maandag 17 juli
We gaan weer op huis aan. We onderbreken de thuisreis in Vollenhove. Alle horeca blijkt er op de maandag(ochtend) gesloten, maar in het plaatselijk (en wel open) museum is koffie te krijgen en zelfs appeltaart. We krijgen een rondleiding door de thematische zalen van het museum en worden weer veel wijzer. Via de Noordoostpolder komen we weer thuis.
Het was een prachtige en leerzame reis door een voor ons eerder nog onbekend gebied. De Eendepoel is een heuse aanrader voor diegenen die in landschappelijk schoon en tuinen belang stellen.