Westerwolde Vrijdag 14 juli

We nemen de A6 tot Emmeloord en rijden langs Steenwijk het Drents Plateau op. In Echten bevindt zich het voormalig buitenhuis van de baronnen en baronessen Van Holthe tot Echten. Nu is er een horecagelegenheid in Engelse stijl, Tea Time, in gevestigd. We zitten op het gazon met koffie en scones met clotted cream. Er is ook een ''gift shop''.

De volgende stop is de kwekerij Het Amsterdamscheveld in Erica, in het Drents-Groningse veengebied. Hier treffen we een kostelijk aanbod aan planten aan en we gaan er dan ook niet met lege handen weg.

Tea Time in Echten   De tuin van Roy Hofstede in Het Amsterdamscheveld   Het Amsterdamscheveld
         

In Barger Compascuum bevindt zich het Veenpark. Hier is nog levend hoogveen te zien en kunnen we ons een beeld vormen van de vroegere turfwinning. Met een treintje rijden we het veengebied in en de machinist blijkt tevens een demonstratie te geven van de manieren waarop in het verleden de turf werd gewonnen. Aanvankelijk gebeurde dat met de hand, later werden graafmachines ingezet. We kopen een boek over het harde leven van de veenarbeiders.

Hoogveen bij Barger Compascuum   Kanaal, gegraven voor de turfwinning   Uitleg over de manieren van turfwinning
         

Het landschap richting Westerwolde is erg open, kaal en eenzaam. Bij Ter Apel bereiken we Westerwolde en het ziet er plotseling allemaal anders uit. In het bos staat het voormalig Kruisherenklooster. We bezoeken het klooster, met de ziekenzaal en de kerk die nu door de PKN wordt bediend, maar waar wel kruiswegstaties hangen van Jan Toorop. De kruidentuin is een oase van rust. In een nieuwere zaal zien we een tentoonstelling over de heksenvervolging in de streek. Een veronderstelde heks werd in de slotgracht van de Wedderburcht geworpen. Bleef zij drijven, dan was ze inderdaad een heks en volgde verbranding. Zonk zij naar de bodem, dan was ze onschuldig maar inmiddels verdronken. De volgende dag zouden we de nu vredige slotgracht in Wedde gaan zien.

Turfwinning met de machine   Kruidentuin van het klooster in Ter Apel   In het klooster werden de bij elkaar horende balken met streepjes gemarkeerd
         

We eten in het Boshuis tegenover het voormalig klooster en melden ons in De Eendepoel. De ontvangst is allerhartelijkst en we kunnen de tuin bezoeken, die alleszins de moeite waard is. Er zijn ook drie honden, katten, geiten, eenden en ganzen.

De Eendepoel   De tuin van De Eendepoel   De vijver van De Eendepoel
         

naar overzicht trips 2023               naar zaterdag 15 juli