zaterdag 16 september

Vandaag ontbijten we weer om 8 uur. Weer is het ontbijt voortreffelijk, met een perfect gekookt eitje, zelfgebakken brood in diverse uitvoeringen, zelfgemaakte confitures. Na het ontbijt pakken we in en rekenen we af. Oorspronkelijk hadden we het plan om de kerk van Aarschot te gaan bekijken, maar die is vanochtend gesloten vanwege een uitvaart (die mededeling was eergisteren aangeplakt tegen de kerkdeur). Ook een vaag plan om terug te gaan naar Leuven laten we varen in verband met de eerder ondervonden parkeerproblemen (met name de betaling van het parkeren door middel van onze betaalpasjes). We vonden gelukkig een prima alternatief in het Arboretum van Kalmthout.

Het is een prachtige tocht door het Vlaamse landschap door een reeks dorpen die op zich niet al te aantrekkelijk zijn. Het tussenliggende landschap van akkers en bossen vergoedt echter veel. Merksplas blijkt een gevangenisdorp met karakteristieke cipierswoningen.

Arboretum van Kalmthout en de Ikenobo tentoonstelling
   
         
   
         

Het Arboretum heeft vandaag niet al te veel bezoekers en we kunnen rustig op het terras zitten. Er blijkt een tentoonstelling te zijn van bloemsierkunst naar Japans voorbeeld, onder de naam Ikenobo Ikebana. Er bestaat in deze omgeving een Ikenobo studiegroep. Tot onze verwondering maakt een dame uit Winschoten deel uit van die groep en ze vertelt ons dat ze er vaak heen gaat en er dan een paar dagen aan vastknoopt. Op de website van het Arboretum staat over deze tentoonstelling: ''Ikenobo Ikebana is een Japanse bloemsierkunst en een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Eenvoudig vertaald, betekent Ikebana 'levende bloemen'. Ikebana vindt zijn oorsprong in het shintoisme, dat uitnodigt tot respect voor alles wat leeft. Het is een cultuur van het hart; uit een ontmoeting met planten ontstaat een persoonlijke dialoog die ons leven kleurt en onze geest verrijkt.'' De opstelling van de prachtige bloemstukken in de zaal had beter gekund. De achtergrond (witte muren) en de belichting waren niet optimaal. De dames nodigen ons uit om onze namen op te schrijven in het gastenboek en we doen dat.

Cyclamenroute in het Arboretum van Kalmthout
De Rode Tuin van het Arboretum   In de Rode Tuin   Cyclamen hederifolium
         

In de tuin is een Cyclamenroute uitgezet. We volgen die route gedeeltelijk, want onderweg komen we allerlei andere spannende zaken tegen. In de bonsaihoek ontmoeten we tot onze verrassing twee medeleden. Verderop zien we een Rode Tuin met Canna's en rode bloemkolen, gigantische Treurbeuken, uitgebloeide Magnolia's en zelfs Hamamelis met een bescheiden tweede bloei.

Na deze aangename wandeling kopen we nog wat in de verkoophoek en gaan we weer op huis aan. De terugtocht verloopt voorspoedig op een afsluiting van de A16 bij Breda na. De omweg via de A58 biedt het voordeel dat we de boom kunnen zien waar koningin Wilhelmina eind 1944 onder placht te zitten, naar het schijnt verzonken in gebed. De boom, een Eik, staat in de middenberm van de autosnelweg, met een hekje eromheen.

We zien terug op een paar prachtige, zonovergoten dagen. Het is altijd weer een feest om in België te zijn.

Naar overzicht trips 2022 en 2023

terug naar pluktuin Fleurderij , Abdij van Park , kruidtuin van Leuven en Groot begijnhof