2

home2

trein3

trips2

tuin2

zondag 20 februari stadswandeling in Brno

Een vrije dag in Brno. We kopen op het station een dagkaart voor het openbaar vervoer (omdat het een zondag is, geldt één dagkaart voor twee personen!) en nemen tram 1 naar het plein Mendlovo náměstí, genoemd naar Gregor Mendel. Het Augustijner klooster, waar Mendel abt was, ligt aan dit plein en herbergt een interessant museum dat aan hem en zijn wetenschappelijk werk is gewijd. Mendel is niet alleen de grondlegger van de genetica, maar hij was ook meteoroloog en imker.

 

Het station van Brno

Het station van Brno

 

Het Augustijner klooster waar Mendel zijn experimenten uitvoerde

Het Augustijner klooster waar Mendel zijn experimenten uitvoerde

 

We gaan met de tram verder richting de burchtheuvel Spilberk of Spielberg. In de burcht werden tegenstanders van de Habsburgers opgesloten, getuige de monumentjes met Italiaanse teksten die we onderweg tegenkomen (het noorden van Italië was lange tijd Oostenrijks grondgebied en daar waren niet alle Italiaanse bewoners het mee eens). Het is een hele klim naar de top en daar aangekomen blijkt het museum voor moderne architectuur tijdelijk gesloten. We gaan onverrichter zake weer naar beneden.

 

De burcht Spilberk

De burcht Spilberk

 

Weer de tram in (die rijden hier af en aan) om te zien hoe de restauratie vordert van de villa Tugendhat. De villa wordt beschouwd als het meesterwerk van Ludwig Mies van der Rohe. De villa wordt aan het oog onttrokken door schuttingen waar op te lezen valt dat de restauratie pas in 2012 zal zijn voltooid. Het lijkt meer een reconstructie te worden dan een restauratie. Kennelijk is de combinatie van betonnen muren en stalen sponningen niet zo gelukkig.

We wandelen door de binnenstad, die grotendeels autovrij is. De winkels zijn dicht en er zijn weinig mensen op straat. We bezoeken de hoog gelegen kathedraal St Petrus en Paulus, waar de moderne kruiswegstaties indrukwekkend mooi zijn. De binnenstad bestaat verder uit barokke gebouwen in Oostenrijkse stijl, op brute wijze afgewisseld met monstrueuze constructies uit de periode van het socialisme.

 

Gevelfront aan het Namesti Svobody (Vrijheidsplein)

Gevelfront aan het Namesti Svobody (Vrijheidsplein)

 

Het oude raadhuis.

Het oude raadhuis, de architect nam wraak omdat hij zijn honorarium niet volledig kreeg uitbetaald 

 

Het is nog flink zoeken naar een rookvrij restaurant, maar uiteindelijk lukt het. Het eten is er voortreffelijk (maar zwaar) en we kunnen na afloop weer met tram 1 terug naar het stationsplein, waar het hotel vlakbij ligt.

 

Naar vrijdag 18 en zaterdag 19 februari      Naar maandag 21 februari