home2

slide 04

Verslag van de Lezersreis Onze Eigen Tuin naar Noord-Duitsland van zondag 14 mei t/m woensdag 17 mei 2017

Het kwartaaltijdschrift Onze Eigen Tuin organiseert af en toe een reis voor zijn lezers. Wij gingen nu voor het eerst mee met een dergelijke reis. Van zondag 14 mei tot en met woensdag 17 mei 2017 gingen we mee met de reis naar Noord-Duitsland.

zondag 14 mei

Het was vroeg dag, want onze bus zou al om 9.30 uur vertrekken vanaf het NS station Utrecht Lunetten. We namen de bus van 7.29 uur vanaf de bushalte De Meenten in Almere. De chauffeur constateerde vrolijk dat we blijkbaar ''bij elkaar hoorden'', want onze reistassen waren identiek. De overstaptijd op het station Amsterdam Bijlmer ArenA was ruim, maar op Utrecht CS haalden we een eerdere trein naar Lunetten dan we hadden verwacht en zodoende waren we al even over negenen op de bushalte waar onze bus zou vertrekken. Ook de overige reizigers waren al vroeg aanwezig en zo kon de bus al om 9.15 uur richting Arnhem rijden, waar de laatste medepassagiers zouden opstappen. De rit naar de Duitse grens was aan de lange kant; van Arnhem via Zwolle naar ergens achter Klazienaveen. Het laatste stuk voerde ons door een leeg en desolaat landschap en over de Duitse grens bleef het beeld lange tijd hetzelfde.

De eerste bezienswaardigheid is het Schloss Clemenswerth in Sögel. Het slot is gebouwd als jachtslot voor keurvorst Clemens August I van Beieren (1700-1761), die bisschop was van Regensburg, Keulen, Münster, Osnabrück, Paderborn en Hildesheim. Hij was zowel wereldlijk als geestelijk vorst. Het complex gebouwen bestaat uit een centraal slot met een ring van acht paviljoens er omheen. De paviljoens zijn vrijwel identiek en dragen de namen van de bisdommen waar de keurvorst bisschop van was. Een van die paviljoens is ingericht als kerk in Beierse stijl. Er zit een klooster aan vast waar nu vier Capucijnen wonen. De monniken zijn destijds door de keurvorst uit Beieren gehaald om deze protestantse streek terug te brengen naar het katholicisme. Het centrale slot is als een zon waarvandaan acht lindelanen als zonnestralen naar alle richtingen lopen. De lanen worden door de paviljoens van elkaar gescheiden. Staat men in de ontvangsthal van het slot, dan ziet men door de ramen de acht lanen het landschap in lopen, maar de paviljoens zijn vanuit de hal niet te zien. De keurvorst waande zich door dit onbelemmerde uitzicht in alle richtingen de absolute vorst van dit deel van de wereld.

Schloss Clemenswerth: het hoofdgebouw en twee paviljoens (links de kerk)
Schloss Clemenswerth
        
Een van de acht lindelanen die naar alle richtingen uitwaaieren
Een van de acht lindelanen
        De kapel is de noordelijkste Beierse barokkapel in Duitsland
         De kapel

 

We gaan verder naar het tweede en laatste programmaonderdeel van deze dag. Het is een bezoek aan de Bauerngarten zu Jeddeloh in het dorp Edewecht-Jeddeloh. Het dorp ligt op een zandrug in het veenlandschap, waardoor hier al vroeg bewoning mogelijk was. In Nederland kennen de geestgronden dezelfde ontstaansgeschiedenis, namelijk ontstaan als strandwal. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik, maar de gewezen boer kweekt nog wel planten en de boerin Anke zu Jeddeloh geeft cursussen en workshops in de verbouwde stal. We kunnen even buiten zitten en krijgen koffie of thee en taart, maar al snel breekt een hoosbui los en we vluchten naar binnen. Anke laat zich niet uit het veld slaan en presenteert een flitsende beamervoorstelling over de tuin. Hierna is het weer droog en we wandelen door de tuin. De tuin is grotendeels schaduwrijk, maar er is ook een fors gazon met een grote magnolia. Er zijn veel besdragende struiken en we zien vogels en een eekhoorn. Het geheel oogt natuurlijk en gezond.

 

In de Bauerngarten zu Jeddeloh is kunst te vinden tussen Dicentra en Tiarella
Bauerngarten zu Jeddeloh
 

We arriveren in het NordWest Hotel in Bad Zwischenahn. De kamer is comfortabel. Na de maaltijd maken we nog een wandeling naar het Zwischenahner Meer. Blijkbaar wordt dit meer door de bevolking voor een (zoetwater)zee aangezien. Rijkelijk overdreven, want we kunnen de overkant zien.

 

Het Zwischenahner Meer bij zonsondergang

 Het Zwischenahner Meer bij zonsondergang

 

naar overzicht tuinen 2014 en 2017      naar 15 mei